Un pensionar a primit statutul de erou după ce a pretins că a doborât un avion de vânătoare rusesc.
Se spune că Valeriy Fedorovych ar fi tras cu o pușcă antică asupra avionului Su-34, în valoare de 74 de milioane de lire sterline, în timp ce acesta zbura deasupra casei sale.
Serviciul de Frontieră de Stat din Ucraina i-a înmânat o medalie pentru lovitura de milioane de dolari.
Un pensionar a primit statutul de erou după ce a pretins că a doborât un avion de vânătoare rusesc. Se spune că Valeriy Fedorovych ar fi tras cu o pușcă antică asupra avionului Su-34, în valoare de 74 de milioane de lire sterline, în timp ce acesta zbura deasupra casei sale.
Serviciul de Frontieră de Stat din Ucraina i-a înmânat o medalie pentru lovitura de milioane de dolari. Ei i-au lăudat „eroismul” și „ajutorul în protecția frontierei de stat”.
Incidentul ar fi avut loc în luna martie, când trupele lui Vladimir Putin erau angajate într-o campanie de bombardamente în Cernihiv, un oraș greu încercat din nordul Ucrainei.
Când a văzut avionul zburând deasupra sa, Fedorovici a declarat că „și-a luat pușca și a deschis focul”, iar câteva momente mai târziu a privit cu uimire cum avionul se prăbușește la sol.
„Eroi printre noi”, au spus oficialii ucraineni, „avionul de vânătoare inamic Su-34 a fost țintit și distrus”.
Autoritățile au difuzat un scurt clip în care apare pensionarul plimbându-se printre clădirile distruse din Cernihiv, cu o pușcă pe umăr, în timp ce vorbește despre prețul pe care războiul l-a avut asupra orașului său natal.
„Am făcut „bang” cu bastonul (pușca) și a căzut avionul rusesc”, a declarat Fedorovici în înregistrarea video.
Un clip pare să arate momentul în care avionul rusesc a fost lovit, însoțit de aplauze și urale pe fundal, deși Fedorovici nu apare personal în înregistrare.
Un segment ulterior îl arată pe pensionarul ucrainean în garajul său împreună cu câteva resturi ale avionului doborât, pe care le-a recuperat de la locul prăbușirii și pe care le păstrează acum ca amintire. Invazia Rusiei în Ucraina a afectat grav orașul Cernihiv, care se află la aproximativ 88 de mile nord de Kiev.
Armata rusă a început să atace orașul pe 24 februarie, prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Un raport al Human Right Watch a afirmat că forțele lui Putin au ucis „zeci” de civili în zonă.
„În martie, forțele rusești au atacat în mod repetat, de la sol și din aer, zone populate din Cernihiv, cu o aparentă nepăsare față de pierderile de vieți omenești în rândul civililor”, a declarat Belkis Wille, cercetător principal în domeniul crizelor și conflictelor la Human Rights Watch.
„Eșecul forțelor ucrainene în unele zone de a îndepărta civilii s-a adăugat la numărul de victime, dar atacatorul trebuie să facă în continuare distincția între civili și combatanți”.
Deși forțele rusești nu au reușit niciodată să captureze Cernihiv, ele au înconjurat efectiv orașul până la sfârșitul lunii martie, prinzând civilii și supunându-i la noi bombardamente înainte de a fi alungate de forțele ucrainene în urma înfrângerii lor în bătălia pentru Kiev.