coral

În luna septembrie, spectatorii Teatrului Maghiar de Stat Cluj sunt așteptați cu spectacolele muzicale și scrieri ale unor scriitori clasici și contemporani.

Pe 3 septembrie, ora 19.00, pe scena mare a Teatrului în format studio, va fi prezentat primul spectacol pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr. la Cluj, Romeo și Julieta. Începând cu luna septembrie, Lady Capulet / Montague vor fi interpretate de Zsuzsa Tőtszegi. Spectacolul este programat și pe 27 septembrie, la ora 19.00.

Iubitorii de literatură şi nu numai sunt invitați, pe 6 și 17 septembrie, ora 20.00, în Sala Studio, la spectacolul Édes Anna de Kosztolányi Dezső, în regia lui István Szabó K.. De asemenea,  11 și 25 septembrie, la ora 19.00, pe scena mare a Teatrului în format studio, se joacă producția Rubedeniile de Móricz Zsigmond, în regia lui László Bocsárdi.

Spectacolul Édes Anna e o adevărată bijuterie teatrală, cu precizia carteziană a acelor de ceasornic. Regia: Szabo K. István. O scenografie inspirată (Artūras Šimonis) propune spații de joc generoase, adesea labirintice. Am citit cândva romanul omonim scris de Kosztolányi Dezső în 1926, care punctează simpatia pentru lumea oamenilor mărunți. Un roman canonic, cu plotul bine cunoscut, transpus scenic cu o inteligență uimitoare” – scria Alexandru Jurcan.

De asemenea,  Alina Epîngeac scria: „Spectacolul Rubedeniile, adaptarea după romanul lui Móricz Zsigmond semnată de László Bocsárdi și Ágnes Kali, în regia lui László Bocsárdi, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, pune în discuție, foarte pertinent și solid articulat artistic, această problemă constantă a naturii umane indulgente în fața ispitelor sociale. Personajele devin exponenți ai tarelor de tot felul, arhetipuri în cheie realistă ale parvenitismului, lichele din diferite specii, care seduc și manipulează, cățărându-se schilod pe o scară socială paralelă cu cea a valorilor morale.”

Două dintre producțiile semnate de Botond Nagy, un regizor cu un univers propriu, marcant, uşor de recuncoscut, se vor juca în luna septembrie. Astfel, Nora de Henrik Ibsen, care a avut premiera 2019, este programat pe 14 septembrie, ora 20.00, în Sala Studio, iar cea mai recentă producție a sa, Elektra după Sofocle, va fi prezentată pe 7, 16 și 28 septembrie, ora 20.00, în Sala Studio.

Muzicalul de succes Spricarul pe acoperiș, aflat la cea de-a cincea stagiune, pus în scenă de László Béres, spune povestea unei familii evreiești, chinuită de constrângeri și dorințe într-o epocă istorică tulbure, dar, mai ales, vorbește despre o lume în schimbare pentru care umanitatea, familia, credinţa şi solidaritatea sunt valori incontestabile. Spectacolul este programat pe 13 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare.

Musicalul Ferma animalelor, în regia lui Zoltán Puskás, se află regăsește de asemenea, în programul stagiunii 2023/2024. Adaptarea romanului lui George Orwell este semnată de Róbert Lénárd, muzica fiind scrisă de Ervin Erős și Dávid Klemm. Pe 15 septembrie, ora 20:00, în Sala Mare, spectacolul se joacă pentru a 25-a oară. Publicat în 1945, romanul satiric Ferma animalelor de George Orwell este de fapt o alegorie și o critică la adresa Uniunii Sovietice staliniste. Într-un context mai larg, romanul explorează modul în care o idee iniţial frumoasă și nobilă poate degenera într-o dictatură totalitară.

Vineri, 20 septembrie, ora 19.00, în Sala Studio, este programat spectacolul Tinerii barbari, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr. Muzica din spectacol este interpretată de ansamblul TOKOS: Csongor Attila Tókos, Albert Vajas, Gyula Bálint Szép, Kristóf Szakács, Zsombor Bálint. Producția a fost prezentă la mai multe festivaluri din țară și străinătate, iar interpreta rolului principal, Éva Imre a primit numeroase premii și nominalizări. Spectacolul Tinerii barbari este invitat, pe 22 septembrie, la cea de-a 14-a ediție a Festivalului de Teatru Contemporan „dráMA” din Odorheiu Secuiesc și face parte din programul stagiunii aniversare, care marchează 70 de ani de existență ai trupei György Harag de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar de Stat Cluj beneficiază de supratitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Teatrului (între orele 10.00–14.00) sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Pentru grupurile de peste 15 persoane care doresc să vadă spectacolele din Sala Mare, Teatrul pune la dispoziție bilete de grup.

coral

coral