Horațiu Suciu este un renumit chirurg târgmureșean care, pe lângă înălțătoarea pasiune pentru meserie, pare să aibă și o pasiune puternică pentru niște lucruri mult mai pământești, cum ar fi banii. Asta deoarece renumitul chirurg, neajungându-i banii primiți din salarii, proiecte și alte venituri nejustificabile, își completează veniturile din afaceri cu conducte de canalizare, afaceri derulate, bineînțeles, cu Statul.

Conform declarației de avere a lui Horațiu Suciu disponibilă aici respectiv aici, acesta a încasat în anii 2016-2017 dividende în valoare de 750.000 RON de la firma ROVICOND CANALTECH din comuna mureșeană Rîciu, unde a fost acționar cu aproape 50% din acțiuni (vezi foto documente, mai jos). Conform informațiilor de pe site-ul societății ROVICOND CANALTECH, aceasta se ocupă cu reabilitare conducte de apă și canalizare, servicii de foraj și pozare coducte.

Se pare că renumitul chirurg sapă nu numai în artere, dar și în canale, de unde pare să iasă mai mult.

Oare un om care are o meserie care îi ocupă foarte mult timp, academician și cercetător, cum mai are timp pentru a contribui la conducerea unei firme de canalizare, prin care încasează 7,5 miliarde de lei vechi, ca partea lui din profit?

La prima vedere, apar în urma investigației și informații destul de interesante referitor la cei cu care este asociat sau ce angajați are societatea (fiind bănuiți politicieni cu renume).

Anumite surse bănuiesc că în spatele acestui acționariat se ascunde un ajutor prietenesc pentru mușamalizarea originii banilor (spălare de bani), ceea ce pare să fie dovedit prin declarația de avere a chirurgului.

Se pune întrebarea: cum se poate ca un acționar să nu ia banii cât timp este asociat, după care dintr-o dată nu mai este asociat și ia banii din dividende? Care ar fi motivația? Și mai ciudat este faptul că acționarul majoritar al societății pare să fie extrem de apropiat de anumite structuri politice, chiar cu cărți de muncă, asupra cărora vom reveni cu precizări după o documentare minuțioasă.

coral

Bineînțeles, în declarația de interese a chirurgului acesta „uită” să declare contractele cu statul pe care firma sa le-a avut în perioada în care era acționar, și care ajungeau până la 6 milioane de RON pe an, așa cum „uită” să declare și alte incompatibilități de resortul ANI, cum ar fi cea dintre șef de secție într-o unitate sanitară și cea de membru în consiliul de administrație la o altă unitate spitalicească, sau cea dintre șef de secție și președinte al Colegiului Medicilor.

Conform unor surse din anturajul apropiat, asupra chirurgului planează și anumite acuzații de plagiat și de nereguli în activitatea științifică și proiecte de cercetare, care pot fi explicaate prin solicitarea care rezultă dintr-o intensă activitate de spălare de bani – adică, cum să poți cerceta dacă ești ocupat cu cercetarea buzunarului statului și a afacerilor cu statul pentru conducte de canalizare?

Tot în acest context, chirurgul ar fi avut probleme mari la momentul promovării în funcția de profesor universitar. Conform unor informații, acesta a fost protagonistul unui scandal în UMF Târgu Mureș, în 2014, din cauza unor mari nereguli din dosarul de promovare, scandal care a fost însă mușamalizat de conducerea UMF. Vom reveni în acest sens, arată Clujmanifest.ro