Atacurile cibernetice reprezintă o problemă pentru toți utilizatorii internetului încă de la apariția lui însă, în ultima perioadă, acestea sunt din ce în ce mai dese, afectează tot mai multe companii și clienți ai serviciilor online și produc pagube de miliarde de dolari în întreaga lume.
Numai în România, de la începutul anului, câteva companii s-au confruntat cu atacuri cibernetice majore, cel mai sever fiind înregistrat la o companie de telecomunicații. Indiferent de mărimea lor – fie că vorbim despre freelanceri, IMM-uri sau companii cu sute de angajați și zeci de mii de clienți -, orice organizație poate fi vulnerabilă în fața infracțiunilor cibernetice, din ce în ce mai sofisticate și mai greu de detectat.
Pentru a face față acestor atacuri, companiile au la dispoziție sisteme puternice de protecție antivirus, dar chiar și așa, infractorii cibernetici sunt suficient de agili pentru a le penetra. De aceea, pentru a se proteja cât mai bine, este recomandată și o asigurare Cyber atac, poliță poliță specializată de asigurare menită să protejeze companiile împotriva riscurilor cibernetice, oferind acoperire financiară și suport operațional în cazul unor incidente de securitate informatică. Aceasta poate include despăgubiri pentru pierderile generate de atacuri ransomware, furt de date, fraude digitale, întreruperi ale activității cauzate de breșe de securitate, costurile de recuperare a sistemelor IT și cheltuielile legale asociate. In plus, pachetele de asigurare Cyber de la Leader Team Broker pot include și servicii de răspuns la incidente, precum și monitorizare și consultanță pentru prevenirea viitoarelor atacuri.
Cum funcționează asigurarea Cyber?
În cazul în care o companie solicită o asigurare Cyber, asigurătorul evaluează riscurile și analizează infrastructura IT a clientului și expunerea acestuia la riscuri cibernetice. Acest pas este necesar pentru a identifica vulnerabilitățile și potențialele amenințări cibernetice. Din oferta asigurătorului se alege nivelul de acoperire al riscurilor cibernetice și serviciile incluse, iar brokerul specializat va oferi soluții personalizate în funcție de nevoile specifice ale afacerii. Se stabilesc apoi limitele de acoperire, primele de asigurare și detaliile specifice ale poliței, care reflectă riscurile identificate și nevoile companiei.
În cazul în care compania este vizată de un atac cibernetic ransomware, phishing sau de alt tip, compania va notifica asigurătorul, furnizând detalii relevante și documentația necesară, iar experții vor determina amploarea pagubelor și costurile asociate remedierii situației. După evaluare, compania asigurătoare va acoperi costurile eligibile conform termenilor poliței, inclusiv cheltuielile de recuperare a datelor, refacerea sistemelor și eventualele pierderi financiare cauzate de întreruperea activității.
Dacă polița de asigurare achiziționată de companie conține și componenta de prevenție – disponibilă în pachetele de asigurare Cyber de la Leader Team -, care include monitorizarea permanentă a infrastructurii IT a clientului, începând din momentul în care polița a fost achiziționată, opțiunea de ”incident response” în 30 minute, precum și asistență 24/7 pentru gestionarea incidentelor, atunci tentativele de atac cibernetic sunt identificate înainte de a produce pagube, iar pierderile sunt minime sau deloc.
Cine are nevoie de asigurare Cyber?
Valul tot mai mare de atacuri cibernetice, care pun în pericol securitatea datelor a sute de milioane de oameni a determinat Comisia Europeană să vină cu două pachete de reglementare în domeniul IT, destinate companiilor care activează în aproape toate domeniile de activitate. Denumite NIS 2 și DORA, cele două seturi de reglementări se aplică atât companiilor din domenii strategice, precum energie, alimentare cu apă, deșeuri, eCommerce, IT&Software, bănci și instituții financiare, instituții medicale etc., cât și firmelor care activează pe întregul lanț de aprovizionare pentru marile companii din domenii strategice și infrastructură critică. Așadar, începând cu acest an, aproape toate companiile au nevoie obligatoriu de asigurarea Cyber, lipsa acesteia generând amenzi semnificative.
Sursa: Freepik.ro