Un nor de praf saharian va străbate România începând de joi seara, cu cele mai mari concentrații așteptate în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde vor fi însoțite de precipitații ce vor da naștere așa-numitelor „ploi sângerii”. Asemenea fenomene sunt obișnuite în fiecare an, iar populația nu are motive de panică, transmit reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, conform News.ro.

Masa de aer încărcată cu praf saharian va trece peste România de joi seara până vineri seara.

„Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), care este subordonată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și este gestionată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), ar putea înregistra creșteri ale concentrațiilor de particule în suspensie PM10 și PM2.5, începând de azi, 29 februarie, și până mâine, 1 martie 2024, ora 22:00, ca urmare a unei mase de aer provenită din nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriul României”, a comunicat ANPM joi, printr-un comunicat de presă.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, cele mai mari concentrații se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie vor fi asociate și cu precipitații, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

„Meteorologii prognozează că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Asemenea episoade se întâmplă în fiecare an, iar populația nu trebuie să intre în panică. În zonele afectate de ploi, precipitațiile vor curăța o parte din praf, ceea ce va duce la apariția unor urme roșiatice pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Stațiile vor monitoriza permanent calitatea aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor admise va fi adusă la cunoștința populației, asigură autoritățile de mediu.

În plus, Agenția Națională pentru Protecția Mediului precizează că datele privind concentrațiile orare ale poluanților, precum pulberile în suspensie (PM10 și PM2.5), SO2, NOx și CO, pot fi consultate de către public în mod permanent pe platforma www.calitateaer.ro.