coral

Sunt vești foarte proaste pentru români după ce se preconizează că urmează o iarnă cu facturi uriaşe la gaze şi curent. Cu cât ar urma să plătim mai mult decât anul trecut. În anumite scenarii, sumele care vor merge la facturi sunt foarte mari, comparativ cu anul trecut. Toate detaliile, în articolul de mai jos.

Vești proaste pentru românii. Facturi uriașe la curent și gaz, la iarnă. Prețurile au explodat

Urmează o iarnă cu facturi uriașe la energie electrică și la gaze. Clienții casnici ai E.On și Engie care s-au mutat în piața concurențială în 2020, beneficiind de prețurile mai mici din piața de gaze vor avea parte de scumpiri masive.

Piața de gaze naturale pentru clienții casnici a fost liberalizată la 1 iulie 2020 și, atunci, furnizorii au avut oferte concurențiale pentru populație chiar mai mici decât vechile prețuri reglementate, întrucât liberalizarea a avut loc într-un context benefic, când prețul la gaze pe piață era în scădere.

Gazele s-au scumpit

În ultimele luni prețul gazului în piață, de unde își cumpără furnizorii gazele pe care le consumăm noi, a crescut foarte mult. Astfel, ar urma ca scumpirile, în următoarea perioadă, să se reflecte și în facturile noastre.

Preţurile gazelor naturale sunt la niveluri record în această perioadă, scrie Financial Times. Cotaţiile sunt şi de cinci ori mai mari decât în 2020. Astfel, există temeri că țările europene se vor confrunta cu o lipsă de gaze la iarnă, când cererea va fi mai puternică. Acum, livrările producătorilor şi exportatorilor sunt prea mici pentru ca distribuitorii să-şi umple depozitele.

Piața gazului nu a mai trecut prin așa scumpiri

Cassim Mangerah, directorul diviziei de trading a Centrica, spune că o iarnă grea va duce preţurile şi mai sus, ceea ce va obliga unele companii cu consum mare de energie să-şi diminueze producţia.

”N-am mai văzut aşa ceva în ceea ce priveşte preţurile“, a explicat ea. ”Dacă va fi o criză de aprovizionare în această iarnă, piaţa va putea fi echilibrată prin activitatea economică.

Cu cât ar putea crește factura la gaz

Astfel, potrivit unor estimări, prețul la factura de gaze ar putea fi mai mare și cu 67%, comparat cu factura din ultima lună a expirării vechiului contract.

”În momentul liberalizării, Engie anunța că are o ofertă concurențială denumită Engie Gas 4U, care venea cu o reducere de 10% a prețului mărfii-gaz în primele șase luni de la contractare, dacă ați fi contractat-o în iulie 2020. Fără niciun fel de discount, prețul gazului era de 84,7 lei/MWh de gaz, repetăm, preț fix asumat de Engie pe un an. În total, cu toate tarifele și cu TVA, prețul final plătit de client este de 150 de lei/MWh, pentru jumătatea de sud a țării, alimentată prin rețeua de distribuție a Distrigaz Sud Rețele. Acesta este prețul plătit în a doua jumătate a anului contractual.

Însă, cum anul s-a terminat sau se va termina în curând, furnizorul va veni cu ofertă nouă, de prelungire a contractului. Ei bine, acum, aceeași ofertă Gas 4U are un preț al gazului-marfă de 169 lei/MWh, deci de peste două ori mai mare decât acum un an. Este adevărat că Engie oferă un discount de 20% al acestui preț, timp de trei luni în următorul an contractual. Să facem așadar calculele: dacă veți continua cu aceeași ofertă (cea mai bună ofertă concurențială a Engie, potrivit comparatorului de prețuri al ANRE), veți avea, pentru primele trei luni, un preț final de furnizare de 211 lei/MWh. Așadar, veți avea o scumpire de circa 40 %. După cele trei luni de discount, veți avea un preț final de 251 lei/MWh, deci o scumpire de 67% comparativ cu ultima lună din contractul care expiră”, scrie economica.net.

coral

coral