Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge sâmbătă la Kiev, în ziua când se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, au confirmat vineri surse comunitare, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.
Aceleaşi surse nu au dorit să detalieze care va fi programul preşedintei executivului UE, din motive de securitate.
„Astăzi se împlineşte o aniversare tragică: aceea a agresiunii ruse pe scară extinsă contra Ucrainei”, a amintit Ursula von der Leyen într-un comunicat emis vineri împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Au fost „doi ani de violenţă, brutalitate, teroare şi distrugere. Nu vom uita niciodată şocul iniţial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol”, se arată în acelaşi comunicat, în care şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene asigură că aceasta din urmă va susţine mereu independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Odată cu împlinirea a doi ani de la începutul războiului, UE a aprobat vineri al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care cuprinde cel mai consistent set de măsuri într-un singur pachet şi de asemenea include companii chineze.
Ursula von der Leyen vine la Kiev în aceeaşi săptămână în care a anunţat că abia după alegerile europarlamentare din iunie UE va decide dacă va începe efectiv negocierile de aderare cu Ucraina, deşi iniţial era prevăzut ca această decizie privind aprobarea „cadrului de negociere” pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie validată în luna martie.
În acest timp, pe front, armata ucraineană fragilizată de eşecul contraofensivei din vara trecută şi confruntată cu o criză de soldaţi şi de muniţii pentru artilerie face greu faţă trupelor ruse revenite în ofensivă şi care au ocupat săptămâna aceasta oraşul Avdiivka, o redută fortificată a armatei ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri aliaţilor occidentali ai Ucrainei livrarea rapidă de noi sisteme antiaeriene şi de avioane de luptă, argumentând că în etapa actuală a conflictului „lucrul cel mai important este să deblocăm cerul”, referindu-se la una dintre dificultăţile de care se lovesc trupele ucrainene, respectiv lipsa sprijinului aerian.
Sosit la Kiev în fruntea unei delegaţii de congresmeni democraţi, preşedintele Senatului SUA, Chuck Schumer, a promis în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia rusă că „va lupta” în continuare la Washington pentru a obţine aprobarea ajutorului suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina şi blocat de congresmeni republicani, blocaj ce împiedică în mare măsură livrările de noi arme şi muniţii americane de care Kievul are acum atât de mult nevoie.