România se află sub cod galben de vreme severă, în plină primăvară. A nins în mai multe județe din nordul și centrul țării și în zonele subcarpatice. Temperaturile au scăzut brusc, cu până la 15°C de la o zi la alta, iar vântul puternic a doborât mai mulți copaci pe șosele. Duminică dimineață au apărut fulgi de nea și în Capitală, pe fondul scăderii accentuate a temperaturilor. Drumarii au intervenit cu utilaje și material antiderapant, în timp ce meteorologii anunță nopți geroase și posibile depuneri de zăpadă chiar și în zonele joase. CFR SA a anunțat că sunt probleeme pe calea ferată, mai ales în Iași și Brașov, din cauza vântului și a precipitațiilor.

În urma verificărilor efectuate în teren, de către personalul feroviar responsabil din cadrul celor două Sucursale Regionale, au fost constataţi mai mulţi copaci căzuţi în gabaritul liniilor de contact, din cauza precipitaţiilor abundente, care au dus, în cele mai multe cazuri, la scoaterea tensiunii din liniile de contact şi întreruperea temporară a circulaţiei feroviare în zonele afectate.

„În aceste condiţii, ţinând cont de faptul că situaţia este în desfăşurare, au fost şi sunt îndrumate drezinele pantograf, precum şi orice alte utilaje necesare, împreună cu personalul feroviar responsabil, pentru remedierea problemelor constatate, respectiv repunerea sub tensiune a liniilor de contact, îndepărtarea copacilor din gabaritul liniilor şi reluarea circulaţiei trenurilor în condiţii de siguranţă”, se arată în comunicatul CFR SA.

Ninge în Capitală ACTUALIZARE 10.40 – Și în București vremea s-a schimbat duminică dimineață. În mai multe zone ale Capitalei a început să fulguiască, iar local s-au semnalat ninsori slabe. Temperaturile au scăzut accentuat și se apropie de pragul de îngheț.

Municipiul București nu se află sub avertizare meteorologică, însă vremea rămâne rece și instabilă, potrivit prognozelor ANM.

Harghita: Circulație în condiții de iarnă pe mai multe drumuri În județul Harghita, circulația se desfășoară duminică în condiții de iarnă, după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică a nins abundent.

Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat că Secția de Drumuri Naționale Miercurea-Ciuc a acționat toată noaptea cu utilaje și a împrăștiat aproximativ 260 de tone de material antiderapant, cu sprijinul Poliției Rutiere.

Se circulă în condiții de iarnă pe DN 15 Toplița-Borsec, DN 12 C Gheorgheni–Lacu Roșu, DN 12A Miercurea-Ciuc–Lunca de Sus, DN 11B Cozmeni–Plăieși și, parțial, pe DN 13A între Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc. Situația este similară și pe drumurile județene.

La Miercurea-Ciuc și în stațiunea Băile Harghita, zăpada depășește 10 centimetri în afara carosabilului. Autoritățile locale intervin pentru deszăpezire.

„La momentul de faţă, în municipiul Miercurea-Ciuc şi Băile Harghita, stratul de zăpadă depăşeşte zece centimetri extracarosabil. Cinci maşini de deszăpezire, cu 11 oameni, sunt în oraş şi o maşină intervine la Băile Harghita, până în prezent nefiind înregistrate incidente.. (…) La noi, primăvara a venit un pic mai devreme şi foarte multă lume deja are cauciucuri de vară, aşa că îndemn locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc să nu pornească la drum cu cauciucuri de vară şi, dacă este musai să pornească, atunci să o facă cu cea mai mare prudenţă şi să avem grijă unul de celălalt”, a transmis viceprimarul Bors Bela.

Strat consistent de zăpadă în Harghita. Foto Digi24 Județul Harghita este sub cod galben de vijelii și ninsori viscolite, cu rafale ce pot atinge 100 km/h la altitudine.

ANM: Cod galben, frig și ninsori viscolite Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de vreme deosebit de rece, valabilă până în 10 aprilie în întreaga țară.

Drumarii acționează în mai multe județe. Foto. Digi24 Citește și: ANM a prelungit alerta de vreme rea până joi seară. Va fi foarte frig, cu minime de până la -10°C. Cod galben de vânt și ninsoare

Vor fi intervale cu precipitații: ninsori la munte și în nord, mixte în sud. Vântul va sufla cu intensificări în toată țara, iar la munte va viscoli zăpada.

ANM avertizează că, până duminică la ora 23:00, cea mai mare parte a țării va fi sub cod galben de viscol, ninsori și intensificări ale vântului. Se așteaptă un strat nou de zăpadă de 5-10 cm în sudul și estul Transilvaniei, vestul și nordul Moldovei și nordul Munteniei, iar la munte se pot acumula 15-20 cm, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali.

Știrea inițială – În județele Suceava, Maramureș, Harghita și Neamț, a nins consistent, iar imaginile surprinse duminică dimineață arată drumuri acoperite de zăpadă și arbori dărâmați de vântul puternic.

În zonele montane, stratul depus de zăpadă este consistent, iar intervențiile autorităților au fost esențiale pentru menținerea traficului rutier.

Potrivit meteorologilor, vremea va rămâne instabilă și rece și în zilele următoare.

„În condițiile răcirii accentuate, ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Așteptăm chiar și depunere de strat în Transilvania, Moldova și în partea de nord a Munteniei în această noapte – câțiva centimetri. La munte, în Carpații Orientali și Meridionali, se pot depune și mai mult de 10 cm de zăpadă. Vor predomina lapovița și ninsoarea. Doar în sud-estul teritoriului, în Dobrogea, mai este posibil să plouă”, a declarat Florinela Georgescu.

Vremea se va menține rece și pe timpul zilei.

„Maximele se vor încadra între 2 și 10°C. Nopțile care urmează vor fi unele foarte reci. Mâine noapte așteptăm temperaturi care să coboare chiar sub -10°C în depresiunile intramontane, iar în general, la nivelul țării, valorile se vor situa sub 0°C.”, a adăugat directorul ANM.

Drumarii acționează în mai multe județe Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că, duminică dimineață, ninge în județele Brașov, Covasna, Harghita, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui, dar fără depuneri consistente pe partea carosabilă și fără restricții de trafic.

Pe timpul nopții s-a acționat cu utilaje și s-au împrăștiat materiale antiderapante în județele afectate.

La ora 7:15, nu erau drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza condițiilor meteo. Traficul rutier se desfășoară pe un carosabil umed în celelalte județe aflate sub incidența avertizării meteorologice.

Pe autostrăzile A0, A1, A2 și A3, care fac legătura cu Bucureștiul, se circulă fără probleme majore, pe carosabil umed, pe alocuri în condiții de ploaie.

Recomandări pentru șoferi Polițiștii recomandă șoferilor ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze asupra condițiilor meteo și să își echipeze corespunzător autoturismele.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în condiții de zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să reducă viteza, să evite bruscarea comenzilor mașinii și să se asigure că farurile, semnalizările și sistemele de climatizare funcționează corect.

Folosirea luminilor de întâlnire în condiții de vizibilitate redusă poate preveni accidentele rutiere.