coral

Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Cluj a iniţiat un proiect de promovare turistică destinat bisericilor monument istoric de lemn din judeţ.

coral

A fost editat un pliant în limbile română și engleză, cu o listă a acestor biserici și cu localizarea lor pe harta județului. De asemenea, cele mai vechi sunt însoțite de imagini și de o scurtă descriere, potrivit Basilica.ro.

„Pliantele urmează să fie distribuite centrelor de informare turistică din județ. De asemenea, vor ajunge și la partenerii din străinătate ai instituției noastre, pentru face cunoscute aceste biserici care, secole de-a rândul, au reprezentat cele mai importante edificii ale satelor”, a precizat managerul instituției, Adriana Irimieș.

În patrimoniul județului Cluj se găsesc 77 de biserici de lemn vechi, unele din secolul al XVII-lea incluse pe lista monumentelor istorice. Mai mult de 30 de astfel de lăcașuri de cult păstrează pictura murală originală.

Printre cele mai importante se numără cele care se remarcă prin vechimea lor: Ticu Sat (1641), Nicula (1650), Calna (1671), Cremenea (1677) și Petrindu (1612). Altele sunt valoroase prin frumusețea proporțiilor și a detaliilor de arhitectură. Există și câteva ansambluri de pictură parietală, de mare valoare plastică, bine păstrate.

coral